Ali so Dobitki Špornih Stav Obdavčeni?

davke na stave

Eno izmed bolj zanimivih vprašanj novih stavničarjev je ali so dobitki od športnih stav obdavčeni. To se sprašujejo tudi bolj izkušeni igralci, ki pa so zagotovo že imeli izkušnje z obdavčitvijo dobičkov s strani športnih stav.

Dobitki športnih stav so obdavčeni, in sicer so dobitki nad €300 obdavčeni z davčno stopnjo v višini 15%. To pa zato, ker športne stave spadajo med klasične igre na srečo, tako da sovpadajo z zakonodajo o obdavčitvi iger na srečo, ki jo lahko najdete tukaj.

Za zneske pod €300 pa vsak igralec ne bo obdavčen. Kaj pa to pomeni za nas, igralce iger na srečo in športnih stav?

Kaj so Klasične Igre na Srečo?

Kot smo že povedali, vsi dobitki nad €300 v klasičnih igrah na srečo se obdavčijo po davčni stopnji 15%. Katere pa so klasične igre na srečo?

  • Kvizi
  • Loterije
  • Tombole
  • Loto
  • Športne stave
  • Srečelovi
  • Druge podobne igre.

Torej vsakič, ko boste hoteli iz vaše stavnice pobrati €300 ali več, boste morali to najaviti FURS-u, in plačati davek v višini 15%. Takšna je na žalost zakonodaja, pomembno pa je da se je držimo. V nasprotnem primeru nas lahko doleti stroga kazen.

Davke boste pa morali obračunati sami, in sicer se to lahko naredi na spletni strani FURSa.

Zakaj Moram Plačati Davek od Iger na Srečo?

Vse igre na srečo, ki so prirejene v Sloveniji so obdavčene, in sicer velja to za vse dobitke nad €300. Torej to zagotovo velja za dobitke, ki jih pridobimo na stavnici e-stave.com, pa tudi na ostalih slovenskih portali za igre na srečo.

Tudi v primeru večjih dobitkov iz stavnic in iger na srečo bo delež našega dobitka dobila država, oziroma občina v kateri živimo.

Tako recimo poznamo razne občine, ki so kar precej obogatele samo zaradi visokega dobička na loteriji. To pa je vse zaradi tegale davka, ki ga mora vsak državljan poravnati.

Ali Moram Davek Plačati Tudi, Če Je Dobitek iz Stavnice iz Tujine?

Velika zanimivost iger na srečo in športnih stav na tujih stavnicah je prav v tem, da ti dobitki niso obdavčljivi, oziroma niso omenjeni v sami zakonski omejitvi Republike Slovenije.

Kaj to pomeni?

Pomeni, da če dobitke pobiramo iz tujih stavnic na naš, slovenski TRR oziroma račun, ti dobitki niso obdavčljivi. To velja tudi za zneske, ki so višji od €300.

To je odlična novica za vse, ki iščete stavnico, in ne želite plačevati previsokega davka za državo. Ena izmed največjih prednosti tujih stavnic je tudi v obdavčitvi dobičkov.

Torej tu je še en izmed razlogov zakaj bi morali igrati stave na tujih stavnicah, in ne na e-stave.com. Že tako ta stavnica ni med najboljšimi – ponudba iger je majhna, izbor športov je slab, nimajo aplikacije, bonusi so slabi, poleg tega pa moramo plačati davke če že kaj zadenemo.

Kako in Kdaj Plačati Davek za Športne Stave?

Davek za športne stave moramo plačati naslednji mesec po prejemu plačila s strani stavnice ali loterije. Torej če smo recimo dobitek prejeli marca, bomo morali davek plačati šele aprila. Ampak rok za plačilo je prvih 15 dni v naslednjem mesecu po prejemku plačila. Rok začne teči isti dan, ko plačilo prejmemo na naš račun.

težave pri davkih

To lahko storimo tako, da oddamo davčni obračun FURS-u. Na tem obračunu mora biti jasno zapisano, kdo je dobitek prejel, njegova davčna številka, znesek in obdavčitev (ki jo napravimo sami), ter točni datumi o plačilu prejemka in datumu plačila.

Torej moramo ta davek nato plačati v roku petnajstih dni v naslednjem mesecu, oziroma je skrajni rok za plačilo 30 dni po oddajo obračuna FURS-u.

Kaj se Zgodi Če Davka ne Plačam?

Če vas FURS pri tem zasači, potem lahko dobite razne globe in opozorila. Najverjetneje boste o tem opozorjeni s strani FURS-a.

Če pa ne plačate davka, potem gre tu za davčno utajo, in to je lahko precej resen prekršek. Na žalost pa se velikokrat zgodi, da dobitnik dobička ne ve za ta davek, in tako jih lahko nevede doletijo razne kazni in opozorila s strani FURS-a. Najbolje pa je, da se pred izplačilom prepričamo, kako je z uradno zakonodajo.